Országos hírek

BEKAPCSOLÁSI ADATOK

2021. szeptember 6. és 19. közötti időszak zivataros napok bemutatása a generátorok bekapcsolásának és a meteorológia helyzet szempontjából.

Szeptember 6-tól a Kárpát-medence időjárását továbbra is egy anticiklon határozta meg, így csendes, eseménytelen időjárásban volt részünk. Szeptember 16-án hidegfront vonult át az ország fölött, melyeknek hatására csak az ország egy-egy pontján alakultak ki záporok, zivatarok. Az időszak alatt az időjárás 3 napon tette szükségessé a generátorok üzemeltetését.

 

A következőkben, az utólagos elemzésekkel részletezzük, hogy a generátorokat mikor kellett üzemeltetni az elemzési időszakban (1. és 2. kép) illetve a kialakult zivatarok milyen mértékben voltak veszélyesek és mely területeket érintették (3. és 4. kép).

 

 

METEOROLÓGIAI ADATOK ELEMZÉSE

Szeptember 15-én nyugat felől érkező ciklon és annak hidegfrontja vette át az irányítást az időjárás felett Kárpát-medencében, mely péntek éjfélig volt hatással időjárásunkra. Felhősebbre, csapadékosabbra, hűvösebbre fordult az idő.

A front vonulását többfelé kísérte eső, zápor, zivatar, illetve a szél is megerősödött. Csapadék a keleti, északkeleti megyékben gyenge eső, a nyugati határvidéken zápor, illetve zivatar formájában fordult elő helyenként szeptember 16-án, pénteken.

 

A labilisabb és nagyobb nedvességtartalmú levegő kedvezett a záporok, zivatarok kialakulásának. A legveszélyesebb felhők Győr-Moson-Sopron megyében alakultak ki, az erőteljes feláramlás hatására a nedves levegő 6100 méter fölé emelkedett, mely magasságban -16,6 °C volt.

Szeptember 5. és 19. között 929 db villámot számláltak meg az Országos Meteorológiai Szolgálat műszerei (5. k+ép).

A szeptember 6-i héten egy anticiklon hatására száraz, napos, meleg, eseménytelen időjárásban volt részünk. Csapadék sehol sem fordult elő az országban, a 30 napos csapadékösszeg szinte országszerte jelentős hiányt mutat.

A szeptember eleje óta tartó csapadékmentes idő után múlt szeptember 12. óta már elszórtan előfordult egy-egy zápor az országban, de számottevő csapadék sehol sem hullott. A 30 napos csapadékösszeg országszerte jelentős hiányt mutat az átlaghoz képest, a Dunántúlon 50-60 mm-es a 90 napos összegben pedig nagy területen 100 mm-t meghaladó hiány halmozódott föl (6. kép).

Az elmúlt egy hétben változékonyabbra fordult időjárásunk a megelőző időszakhoz képest. A hét első felében csak kisebb esők, záporok fordultak elő elszórtan az országban, majd pénteken egy hidegfronthoz kapcsolódóan sokfelé hullott több-kevesebb csapadék. Északon 5-15 mm közötti mennyiség volt a jellemző, de a határszélen 20-50 mm hullott. Az Alföld nagy részén és a Dunántúl déli tájain az 1mm-t sem érte el a pénteki csapadékösszeg (7. kép).

 

Forrás:

https://eswd.eu/cgi-bin/eswd.cgi

https://www.met.hu/idojaras/agrometeorologia/elemzes/index.php?id=4423&m=2

https://www.met.hu/idojaras/agrometeorologia/elemzes/index.php?id=4427&m=2

https://www.met.hu/idojaras/agrometeorologia/elemzes/index.php?id=4432&m=2

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ