Országos hírek

Gyorsuló világunkban egyre nagyobb szerepet kap az egészségtudatosság. Kiemelt jelentőségű lesz, hogy a fogyasztók gyorsan és olyan szintű információkhoz jussanak, amelyek alapján könnyen tudnak döntéseket hozni táplálkozási kérdésekben. Erre próbál több tagország is megoldást találni a csomagolt élelmiszerek frontoldali jelölésével (FOP), amelyet az Európai Unió a célok globalizálása érdekében egységesíteni, illetve harmonizálni szeretne.

A Bizottság 2020. decemberében a fogyasztók tájékoztatására vonatkozó szabályok felülvizsgálata érdekében véleménynyilvánítási felhívást tett közzé, amelynek egyik területe a csomagolás elülső oldalán (front of pack - FOP) feltüntetendő egységes és kötelező tápértékjelölés. A beérkezett vélemények és a tagországi visszajelzések megvitatására a Bizottság nyilvános konzultációra is lehetőséget ad, amelynek időpontja 2021. negyedik negyedéve.

Magyarország nem élt egy saját frontoldali tápértékjelölési rendszer kialakításának lehetőségével, mert a jelentős export orientáció miatt olyan rendszer alkalmazásában érdekelt, amely a célpiacokon a fogyasztók által ismertté és elfogadottá válik. Az egységes jelölés kiválasztása és elfogadása, valamint kötelező alkalmazása az előtérbe helyezett rendszerek tekintetében a hagyományos magyar konyha alapanyagait nem minden esetben helyezi kedvező pozícióba, mert számolási és értékelési alapja figyelmen kívül hagyja a komplex táplálkozást és a felhasznált alapanyagok részarányát a teljes napi étkezés során.

A fogyasztók korrekt tájékoztatása érdekében olyan rendszer harmonizált – lehetőleg önkéntes – bevezetésében érdekelt Magyarország, amely a hazai fogyasztói szokások kielégítéséhez felhasznált alapanyagokat és élelmiszereket - köztük a Hungarikumokat is – a komplex étkezésben betöltött szerepük alapján értékeli és jelöli a csomagolás front oldalán.   

A nyilvános konzultáció során lehetőség van kamarai vélemények ismertetésére is, amelyhez egységes álláspontot szeretnénk kialakítani tagjaink véleménye alapján. Ennek érdekében készítettünk egy összefoglalót a frontoldali tápértékjelölési rendszerekről, amelynek ismertetését követően várjuk véleményüket a közös javaslat kialakítására. 

 

Ennek kapcsán az Élelmiszeripari Igazgatóság egy tájékoztató on-line (Teams) konferenciát szervez 2021.10.27. (szerda), 10:00 órai kezdettel.

A tájékoztató célja, hogy áttekintést nyújtson a preferált jelölési rendszerek közötti különbségekről és lehetőséget biztosítson a felmerülő kérdések megválaszolására, online felületen.

A konferenciára IDE kattintva tud jelentkezni.

 

Kérjük, hogy a konferenciára a megadott időpont előtt 5 perccel jelentkezzenek be.

Az érdeklődők további információkat kaphatnak az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen.

 

(NAK/Szécsényi Tamás)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Egységes kérelem

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei