Országos hírek

BEKAPCSOLÁSI ADATOK

2023. május 22. és június 4. közötti időszak zivataros napjainak bemutatása a generátorok bekapcsolása és a meteorológia helyzet szempontjából 

Az adott időszak időjárása változékonyan alakult, május végén sokfelé alakultak záporok, zivatarok, illetve néhol károkozó jéggel és viharos erejű széllel járó felhőszakadások is előfordultak sok csapadékkal. Emellett voltak olyan területek az országban, ahol vagy egyáltalán nem, vagy csak nagyon kevés csapadék hullott.

Az időszak időjárására jellemzően több napon is kialakultak jégveszélyes zivatarok az országban, melynek következtében a talajgenerátorok 12 napon kerültek bekapcsolásra.

A jégveszélyes zivatarok érkezésének, kialakulásának megfelelően kerültek bekapcsolásra az érintett talajgenerátorok.

A következő térképeken látható, hogy a generátorokat vármegyénként mennyit kellett átlagosan üzemeltetni a vizsgált időszakban (1. kép), illetve a kialakult zivatarok milyen mértékben voltak veszélyesek, és mely területeket érintették (2. kép).

 1. kép: A generátorok átlagos bekapcsolási időtartama vármegyei bontásban május 22. és június 4. között

 

JÉGKÁR VESZÉLYESSÉGI TÉRKÉP

2. kép: Jégkár veszélyességi térkép május 22. és június 4. között

 

METEOROLÓGIAI ADATOK

A május közepét jellemző esős időjárás után a hónap utolsó hete az ország nagy részén a sokéves átlagnál szárazabban alakult. Meglehetősen nagy változékonyság volt jellemző, hiszen voltak olyan területek, ahol a zivatarok, felhőszakadások 20-60 mm csapadékot is hagytak maguk után, de akadtak olyan térségek is, ahol egyáltalán nem hullott csapadék (3. kép). Verpeléten május 23-án mért 67,7 mm az évszak legnagyobb napi csapadéka, míg május 24-én Kétegyházánál tornádót észleltek.

3. kép: 10 napos csapadékösszeg a május 28-i állapot szerint

 

Június első hetében elszórtan alakultak ki záporok, zivatarok hazánkban. A csapadék területi eloszlása a hónapban első napjaiban is változékonyan alakult, mivel nagy területen egyáltalán nem esett, míg a felhőszakadások által érintett foltokban 30-50 mm is lehullott (4. kép).

4. kép: 10 napos csapadékösszeg a június 4-i állapot szerint

 

Június 2-án a Kárpát-medence hidegfront előterében helyezkedett el pénteken, a meleg és labilis levegőben a Dunántúlon és a Főváros környékén jégveszélyes zivatarok alakultak ki, melyeket több helyen búza, borsó nagyságú jég kísért (5. kép).

5. kép: Június 2-án Budapesten a zivatarokat több helyen jégeső kísérte (9. kerület)

 

Pénteken már a délelőtti órákban elsősorban a főváros, valamint a Mecsek térségében pattantak ki az első záporok, zivatarok. A nap hátralevő részében további jégveszélyes zivatarok alakultak ki, nagyobb számban az ország déli felén. A zivatarokat egy-egy helyen felhőszakadás, néhol jégeső és erős, viharos kifutószél kísérte (videó).

A generátorok bekapcsolása már reggel fél 9-től elkezdődött, Veszprém vármegyében, a következő 1 órában az ország középső része, illetve a déli terület is bekapcsolásra került. A déli órákra már az ország nagy részén több, mint 2 órája működtek a generátorok, ami elegendő üzemelési idő ahhoz, hogy az érkező jégveszélyes zivatarok előtt csökkenteni tudja a károkozás mértékét.

Határainkon túl több területen okoztak problémát a heves zivatarok, villámárvizek. Május 24-én Ausztriában kísérte a zivatarokat jég és okozott több helyen károkat (6. és 7. kép). Olaszországban május 24-én (8. kép) és május 25-én (9. kép) okozott több helyen károkat a nagyobb méretű jég. Május 26-án (10. kép) Romániában hullott több helyen jég, míg június 2-án Horvátországban is kísérte a heves zivatarokat jég (11. kép).

6. kép: Május 24-én Ausztriában a zivatarokat több helyen jég kísérte

 

7. kép: Ausztriában több helyen károkat okozott a jég május 24-én

 

8. kép: Május 24-én is nagyméretű jég kísérte a zivatarokat Olaszországban

 

9. kép: Május 25-én Olaszországban hullott nagyobb méretű jég

 

10. kép: Május 26-án Romániában több helyen jég kísérte a zivatarokat

 

11. kép: Horvátországban június 2-án hullott több helyen nagyobb mennyiségű jég

 

 

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám