Országos hírek

Országos fórumsorozatot szervez a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a valamennyi vármegyét érintő roadshow célja megismertetni a gazdálkodókkal az új Közös Agrárpolitika (KAP) Stratégiai Terv keretében hamarosan megjelenő pályázatokat.

Számos nemvárt kihívást hoztak az elmúlt évek a hazai agrár- élelmiszeripar számára A koronavírus, az évszázados aszály, a szomszédban kirobbant háború nyomán megugró energia- és inputárak, az infláció, az ukrán mezőgazdasági termékek dömpingje miatt kialakult piaci anomáliák alaposan próbára tették az ágazat szereplőit. Ezen kihívások egyikére sem lehetett felkészülni. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara folyamatosan azon dolgozik, hogy segítsen tagjainknak megtalálni a lehető legjobb válaszokat.

A jövő ugyanakkor kiszámíthatatlan, az újabb és újabb kihívások kiváló alkalmazkodó képességet igényelnek a gazdáktól. Ennek elengedhetetlen feltétele a fejlesztés. Többek közt szükség van a termelés diverzifikálására, a gazdálkodói együttműködés erősítésére, a vízmegtartás és az öntözésfejlesztés segítségével a termésbiztonság javítására. Nagy lehetőségek vannak az agrár-digitalizációban is: a precíziós gazdálkodásra történő áttéréssel hatékonyabbá tehető többek közt az inputanyag-felhasználás is.

A termelés és feldolgozás hatékonyságának javításához kulcsfontosságú, hogy minél jobban kihasználjuk a történelmi forrásbőség nyújtotta lehetőségeket.

A NAK kezdeményezésének is köszönhetően a vidékfejlesztési támogatásoknál a korábbi 17,5-ről 80 százalékra növelte a kormány a nemzeti társfinanszírozást, így 2027-ig mintegy 1500 milliárd forint áll rendelkezésre a gazdaságfejlesztési beruházások támogatására, míg a zöld jövő feltételeinek megteremtésére 1000 milliárd forint költhető el. Ez a 2014-2020-as időszakhoz képest 4-szeres forrásnövekedést jelent.

Februártól közel 70 agrár- és vidékfejlesztési pályázatot hirdet meg az agrártárca. A hamarosan megjelenő kiírásoknak köszönhetően a kis-, közepes és nagygazdaságok számára egyaránt lehetőség nyílik arra, hogy reagáljanak az elmúlt évek gazdasági-piaci változásaira: legyen szó akár a hatékonyság javításáról, a hozzáadott érték növeléséről, az élelmiszertermelés erősítéséről, a gazdaságfejlesztésről vagy a zöld elvárások teljesítéséről.

A támogatások hatékony lehívását segítendő, február közepétől április elejéig a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara országos fórumsorozatot szervez. A közel 70 helyszínen első kézből kaphatnak információkat a gazdálkodók az induló vidékfejlesztési pályázatokkal kapcsolatban. Emellett hamarosan elérhetőek lesznek a pályázati felhívásokat összefoglaló kiadványok is.

A Stratégiai Tervben kiemelt helyen szerepel az élelmiszeripar megújítása, valamint az egy hektárra vetített hozzáadott értéket és a hatékonyságot növelő beruházások ösztönzése a mezőgazdaságban.

Január végén megkezdődött a pályázati felhívások társadalmi egyeztetése, ezt követően pedig hamarosan megjelennek majd az első kiírások. A tervek szerint elsőként az erdőgazdálkodáshoz kapcsolódó konstrukciókat hirdeti meg az Agrárminisztérium. Ezt követi a mezőgazdasági és élelmiszeripari beruházások első pályázati csomagja, amely magában foglalja az élelmiszeripar, a takarmányipar, a kertészet és az állattartás beruházásait segítő felhívásokat. Ezzel párhuzamosan indulhatnak el az ökológiai szempontból fontos földhasználatváltást segítő támogatások, amelyek kapcsán megnyílik a többéves fenntartási támogatás.  Áprilisban új kiírásokkal folytatódik a fenntartható vízgazdálkodási közösségek és a mezőgazdasági üzemek öntözésfejlesztésének támogatása. Nyárra készülhet el a generációváltást segítő támogatási csomag, a vidék- és településfejlesztési konstrukciók pedig ősszel várhatók. Év végén aztán egy újabb beruházási csomag jelenhet meg, amely a precíziós gazdálkodást vagy például a terménytisztítás-szárítás technológiai megújulását segíti. Az új támogatási ciklus – a korábban már jól bevált konstrukciók mellett – számos újdonságot tartalmaz. Egyes esetekben változik a támogatásintenzitás mértéke, kedvezőbbé válnak az előlegigénylés szabályai, illetve kiszélesedik a pályázók köre. Erről és még számos fontos, a várható pályázatokkal kapcsolatos információról szó esik a KAP-fórumokon.

A fórumok helye és időpontja folyamatosan frissülő cikkünkben olvasható.

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
 • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
 • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
 • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
 • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
 • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
 • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
 • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
 • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
 • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
 • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
 • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
 • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
 • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám