Élelmiszer-feldolgozás

Az Európai Unió által meghatározott zöld megállapodás célul tűzte ki, hogy 2050-re a kontinens klíma semlegessé válik. A megállapodás központjában a „termőföldtől az asztalig” (F2F = Farm to Fork) stratégia áll. Ennek keretében az EU jelentős változásokat kíván bevezetni a fenntarthatóság jegyében a mezőgazdaságban azon belül is az élelmiszeriparban.

Célja egy fenntarthatóbb, méltányosabb, egészségesebb, zöldebb társadalom.

A Bizottság 2020. májusában az Unió polgárainak tájékoztatására vonatkozó szabályok felülvizsgálata érdekében véleménynyilvánítási felhívást tett közzé. Az általános megfogalmazott célok és potencionális jövőben pozitív hatásokon túl az Unió közölt egy timeline-t. Ezen belül részletesen tájékoztat, hogy milyen ütemezéssel milyen változtatásokat kíván elérni az élelmiszeripar területén.

A „TERMELŐTŐL A FOGYASZTÓIG” STRATÉGIA TERVEZET – CSELEKVÉSI TERV („timeline”) 2. táblázata alapján:

„A fenntartható élelmiszer-feldolgozás, -nagykereskedelem, -kiskereskedelem, vendéglátás és étkeztetés gyakorlatainak ösztönzése” kezdődik meg. Ennek keretében sor kerül a vállalatirányítási keret javítására a fenntarthatóság felé ösztökélésére, az élelmiszerek összetételének megváltoztatásának ösztönzésére, - beleértve az egyes tápanyagokra vonatkozó felső határértékek meghatározását -, új tápanyagprofilok meghatározására, az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok használhatóságára. Sor kerül az uniós forgalmazási előírások felülvizsgálatára majd egy intenzívebb fellépés az élelmiszer csalások ellen.

Ezzel párhuzamosan sor kerül „A fenntartható élelmiszer-fogyasztás előmozdítására, megkönnyítve az egészséges, fenntartható étrendre való átállást”. A folyamat során javaslat lesz a kötelező, harmonizált, látómezős tápértékjelölésre, eredetmegjelölésre, a fenntartható élelmiszer-beszerzésre vonatkozó kötelező minimumkritériumok meghatározására. Új fenntartható címkézési keret létrehozása, promóciós program felülvizsgálata, az iskolai zöldség-gyümölcs programba az ökológiai termelésből származó termékek beillesztése is feladatként jelenik meg.

Szeretnénk tájékoztatni tagjainkat, hogy lehetőségük van az Unió elektronikus felületén önálló vélemény kifejtésre október 26-áig itt  vagy lehetőségük van véleményüket kifejtetni, és azt a kamara számára 2021. október 22-ig az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre elküldeni, amit majd összegzünk és továbbítunk.

A véleményezéshez elérhető a háttéranyag.

 

(NAK/Penksza Péter)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése