A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Élelmiszeripari Igazgatóságának szakmai magazinja a legfrissebb számban ismét átfogó képet ad az élelmiszeripar hazai és nemzetközi aktualitásairól, a legfontosabb szabályozási változásokról, előállítói és innovációs trendekről.
A magazin fókuszában a húsipari termékfejlesztési lehetőségek mellett a FoodTech Show 2025 rendezvényünk áll, amely idén a fenntarthatóság jegyében kerül megrendezésre, október 15-én a Terminal 1 Airport Event Centerben. A rendezvény célja, hogy előadásai és kiállítása révén gyakorlati megoldásokat mutasson be a körforgásos gazdálkodásról, a termelési hatékonyságról, valamint a finanszírozási lehetőségekről. A lapszám részletesen ismerteti az eseményhez kapcsolódó FTS25 GreenTechAward pályázati lehetőséget is, amely az élelmiszer-előállítás és -forgalmazás fenntarthatóságát díjazza.
Az Igazgatósági aktualitásokat bemutató rovatban egyebek mellett beszámolót olvashatnak az kamarai tagok részvételével megrendezésre került spanyolországi húsipari workshop tapasztalatairól, a legújabb ingyenes online exportkatalógusunk indításáról és a mentes élelmiszerek munkacsoportjának legfrissebb eredményeiről. Külön figyelmet kap a hazai szeszes italpiac alakulását vizsgáló felmérés eredményeinek és a pálinkaverseny idei díjazottjainak bemutatása.
A Hazai hírekben többek között tájékozódhat a KMÉ és az idén 19 éves Magyar Termék védjegy aktualitásairól, a XIV. Szent István napi kenyérverseny II. fordulójáról, valamint kitérünk az élelmiszerlánc új hatósági felügyeletének bemutatására is, amelynek létrehozása 2025-től átalakítja a fogyasztóvédelmi és élelmiszer-biztonsági ellenőrzéseket.
A Nemzetközi hírek között helyet kapnak a Free From bécsi kiállítás hazai tapasztalatainak részletei, az FDA mesterséges színezékek visszaszorítására vonatkozó irányváltás ismertetése, illetve a balti régió legnagyobb élelmiszeripari eseménye, a RIGA FOOD 2025 beharangozása, amely kiváló exportpiaci kapcsolódási lehetőségeket kínál.
A Kistermelői hírek részletesen foglalkoznak a Rövid Ellátási Láncok fejlesztését célzó pályázatokkal, a kistermelői szabályozás változásaival, a kistelepülési boltok támogatási lehetőségeivel és a vidéki közösségek szakmai rendezvényeivel.
Az Élelmiszer-feldolgozás témakörben kiemelt szerepet kap a fenntartható fejlődés és a körforgásos gazdaságra való átállás kihívásainak bemutatása. Szó esik a modern csomagolási technológiákról, a hűtőlánc optimalizálásáról, valamint az élelmiszeripari allergének kezelésének kérdéséről.
A Kereskedelem és logisztika fejezetben olvashatnak az Auchan helyi beszállítói programjáról, a logisztikai láncok belső kihívásairól és a telematika italipari alkalmazásáról. Továbbá - a bejegyzések között - a gazdasági helyzetképet, az infláció alakulását, valamint a termelés és értékesítés változásait elemző állandó rovatainkat is megtalálja.
A Fogyasztói szokások számokban című rovat a vásárlói döntéseket befolyásoló tényezőket elemzi, kiemelten foglalkozva a Z generációval, az európai táplálkozási trendekkel, valamint a feldolgozott élelmiszerek megítélésének új szempontjaival.
Az Innovatív megoldások blokk bemutatja a húsipari szárítási technológiák új generációját (QDS és IRTAsim), a sütőipari precíziós erjesztés lehetőségeit, az intelligens szenzorok szerepét az élelmiszerlánc biztonságában, és a mesterséges intelligencia alkalmazását a snackipari termelésben.
Kiadványunk külön fejezetben mutatja be a jogszabály és szabványügyi változásokat, az aktuális pályázati lehetőségeket az eseménynaptárban pedig nemzetközi és hazai élelmiszeripari kiállításokról, konferenciákról és eseményekről tájékozódhat.
Bízunk abban, hogy magazinunk hasznos és érdekes információkkal tudja segíteni az Ön mindennapi munkáját!
Olvassák az ágazat híreit lapozható, online Élelmiszeripari Magazinunkban!
NAK Élelmiszeripari Igazgatóság