Társadalmi egyeztetés alá került az agrárminiszter új rendelettervezete, amely a Magyar Élelmiszerkönyv száraztésztákra vonatkozó kötelező előírásait módosítja. A módosítás a 152/2009. (XI. 12.) FVM rendelet 42. mellékletének átfogó felülvizsgálatán alapul, célja pedig a termékminőség emelése és a fogyasztók pontosabb tájékoztatása.
Az alábbiakban összefoglaljuk a legfontosabb változásokat:
Főbb módosítások:
- Minőségi előírások pontosítása:
Új követelmények kerülnek bevezetésre a friss tojásos és friss tojással készült száraztészták esetében, különös tekintettel a friss teljes tojáslé minőségére.
- Teljes kiőrlésű tészta kategória:
Bevezetésre kerül egy önálló kategória, amely csak 100% teljes kiőrlésű őrleményt tartalmazó termékekre alkalmazható.
- Új tésztatípus-besorolás:
Az eddigi „egyéb száraztészta” kategóriát felváltja az ízesített, dúsított, színezett száraztészta kategória.
- Tojástartalom jelölésének szabályozása:
A „tojásos” megnevezés csak akkor alkalmazható, ha a tészta minimum 1 db tojást/kg vagy azzal egyenértékű tojáskészítményt tartalmaz.
A „friss tojásos” jelző kizárólag friss teljes tojáslé felhasználása esetén engedélyezett.
Savfok kikerül a szabályozásból, mivel az előállítás során nem befolyásolható, illetve nem pontosan mérhető.
- Csomagolási előírások:
A tészta nem csomagolható olyan anyagba, amely erősebben színezi, mint amilyen csomagolatlan állapotban lenne.
Átmeneti időszak:
A rendelet hatálybalépését megelőző szabályozásnak megfelelő termékek még 18 hónapig előállíthatók és forgalmazhatók.
Hatálybalépés:
A rendelet a kihirdetését követő harmadik napon lép hatályba.
A rendelettervezet az uniós notifikációs eljárás keretében előzetes bejelentésre került, megfelelve a 2015/1535/EU irányelv előírásainak.
Az új előírásokkal kapcsolatos esetleges javaslatok elküldésére IDE KATTINTVA, október 18-ig van lehetőség.
NAK / Honti Péter