Második alkalommal rendezte meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a FoodTechShow-t, amely idén a környezeti és a gazdasági fenntarthatóság jegyében zajlott a Terminal 1 Airport Event Center-ben. Az esemény a hazai élelmiszeripar kiemelkedő szakmai fóruma, ahol most a legújabb technológiai, környezeti és gazdasági trendek kerültek fókuszba.
A FoodTechShow 2025 a tavalyi technológiai fókuszú rendezvény folytatásaként ezúttal a fenntarthatóság gyakorlati megvalósítására helyezte a hangsúlyt. A rendezvény keretében 47 kiállító mutatta be legújabb gépeit és digitális megoldásait. Összesen 103 technológiai és szoftveres fejlesztés volt látható és tanulmányozható, ami jól érzékelteti az esemény technológiai kiterjedtségét és az ipari szereplők aktív érdeklődését, részvételét.
A látogatók a globális megközelítést követően, két tematikus szekcióban zajló tíz szakmai előadás során ismerkedhettek meg a fenntartható csomagolási megoldásokkal, az optimális vízfelhasználás és az élelmiszer-hulladék csökkentésének lehetőségeivel, valamint a LEAN szemlélet iparági alkalmazásának jövőformáló szerepével. Emellett a szakértők bemutatták, miként járulhat hozzá a digitalizáció az erőforrás-hatékonyság növeléséhez, és hogyan segíthetik a zöld finanszírozási eszközök a fenntartható fejlesztéseket.
A rendezvény keretében először került átadásra három kategóriában az „FTS25 GreenTechAward” - Fenntarthatóság Bajnoka Díj, amellyel a NAK azokat a hazai élelmiszeripari vállalkozásokat ismeri el, amelyek példamutató módon ötvözik az innovációt és a fenntarthatóságot. A Fenntarthatóság Bajnoka díjat a kis- és középvállalkozások kategóriájában a Virgin Oil Press Kft./Grapoila, a nagyvállalatok között az OSI Food Solutions Hungary Kft., míg a nagykereskedői kategóriában az Auchan Magyarország Kft. nyerte el. A Zala-Cereália Kft.-t kiemelkedő tevékenységeit különdíjjal jutalmazta a NAK.
A rendezvény kiemelte, hogy a fenntarthatóság megvalósítása elképzelhetetlen az élelmiszeripar nélkül. A jövő élelmiszerrendszereit azok a vállalkozások formálják, amelyek csökkentik ökológiai lábnyomukat, megújuló és körforgásos megoldásokat vezetnek be, valamint digitális eszközökkel teszik átláthatóvá és hatékonyabbá működésüket.
A GreenTechAward második körbe bejutott vállalkozásairól az Élelmiszeripari Magazin Különszámában olvashatnak.
NAK Élelmiszeripari Igazgatóság