A Magyar Szabványügyi Testület honlapján az alábbi változások jelentek meg 2025. november 1-jétől.
Megjelent szabványok:
|
Élelmiszerek eredetiségvizsgálata. A C-és/ vagy N-izotóparányok meghatározása élelmiszerekben elemanalizátorokkal. Izotóparányos tömegspektrometria (EA-IRMS) |
|
|
Élelmiszerek eredetiségvizsgálata. Az őz-DNS mennyiségi meghatározása az emlős-DNS-hez viszonyítva a húsban és húskészítményekben, valós idejű PCR-rel |
|
|
Szőlőtermesztéshez és borkészítéshez használt berendezések. Biztonság. Szőlőmust- és szőlőszüreti szivattyúk. |
|
|
Vaj. A szérum pH-értékének meghatározása. Potenciometriás módszer. |
|
|
Élelmiszerek. Elemzési módszerek genetikailag módosított organiuzmusok és az ezeket tartalmazó termékek kimutatására. Polimeráz-láncreakción (PCR) alapuló szűrési stratégiák. |
|
|
Gabonafélék és gabonatermékek. A nedvességtartalom meghatározása. 1. rész: Referencia-módszer (ISO 712-1:2024). |
Magyar nyelven
Nemzeti szabványok helyesbítése:
Magyar nemzeti szabványok:
|
A szabvány hivatkozási száma, címe |
A hiba helye |
Nyomtatva |
Helyesen |
|
A méz vizsgálata. 3 . rész: Mikroszkópos vizsgálat. |
Címoldal Magyar cím |
A méz vizsgálata, 3. rész: Mikroszkópos vizsgálat |
A méz vizsgálata. 3. rész: Mikoroszkópos vizsgálat. 1. módosítás |
Magyar nyelvű nemzeti szabványok:
|
A szabvány hivatkozási száma, címe |
A hiba helye |
Nyomtatva |
Helyesen |
|
MSZ EN ISO 5534:2004 Sajtok és ömlesztett sajtok. A szárazanyag-tartalom meghatározása (referencia-módszer) (ISO 5534:2004) |
Címoldal |
- |
Az MSZ 2714-2:1989 helyett. |
|
MSZ ISO 1738:2020 Vaj. A sótartalom meghatározása |
Címoldal |
- |
Az MSZ 2713-3:1988 helyett. |
|
MSZ ISO 2917:2018 Hús és húskészítmények. pH-mérés. Referencia-módszer |
Címoldal |
- |
Az MSZ 5874-6:1982 és az MSZ 17590:1985 helyett. |
|
MSZ ISO 3103:2020 Tea. Teafőzet-készítés érzékszervi vizsgálathoz |
Címoldal |
Az MSZ ISO 3103:1991 helyett. |
Az MSZ 20684:1980és az MSZ ISO 3103:1991 helyett. |
Helyesbítés az angol nyelvű nemzeti szabványok magyar nyelvű címoldalán:
|
A szabvány hivatkozási számí, címe |
A hiba helye |
Nyomtatva |
Helyesen |
|
MSZ EN ISO 7301:2023 Rizs. Előírások (ISO 7301:2021) |
Címoldal |
- |
Az MSZ 6351:1984 helyett. |
|
MSZ EN ISO 23319:2022 Sajtok és ömlesztett sajtok, kazeinek és kazeinátok. A zsírtartalom meghatározása. Gravimetriás módszer (ISO 23319:2022) |
Címoldal |
Az MSZ EN ISO 1735:2004 helyett. |
Az MSZ 12246:1986 és az ESZ EN ISO 1735:2004 helyett. |
Nemzeti szabvány programba vétele:
A Magyar Szabványügyi Testület a következő szabvány kidolgozását vette programba:
|
MSZ ISO/IEC 27032 |
Kiberbiztonság. Irányelvek az internetes biztonsághoz. |
A korábbi szabványügyi aktualitásokat IDE kattintva tekintheti meg.
Forrás: MSZT
NAK / Dr. Szűcs Viktória

















