Megjelent a Bizottság (EU) 2025/1305 rendelete, amely módosítja a 396/2005/EK rendelet II., III. és IV. mellékletében a növényvédő szerek élelmiszerekben és takarmányokban előforduló maximális maradékértékeit, nyolc hatóanyag tekintetében (amidoszulfuron, azoxistrobin, hexitiazox, izoxaben, pikloram, propamokarb, nátrium-ezüst-tioszulfát és teflutrin).
A Bizottsághoz beérkezett kérelmek alapján a fenti hatóanyagokhoz az alábbi termékek esetében határoztak meg új határértékeket.
Amidoszulfuron esetén az árpára, a zabra, a rozsra és a búzára vonatkozó lábjegyzeteket, miszerint nem állnak rendelkezésre analitikai módszerek, el kell hagyni, és az MRL-eket véglegesen meg kell határozni az alapértelmezett értékben.
Azoxistrobin és hexitiazox import-tűréshatárai kapcsán az EFSA új, exportőr országokból (Brazília, USA) érkező termékek maradékait értékelte, és új MRL-eket javasolt dinnye, görögdinnye, illetve feketeszeder és málna tekintetében.
A propamokarbra vonatkozóan a retek tekintetében a határértékeket a borsmustár/rukkola esetében javasolt szinten állapították meg, a kis reteklevelek tekintetében viszont a hatóság arra a következtetésre jutott, hogy a kockázatkezelők részéről további vizsgálatra van szükség annak eldöntéséhez, hogy hogyan kell végrehajtani a kis reteklevélre vonatkozóan javasolt határértéket.
A pikloram esetében a hatóság azt javasolta, hogy a növényi termékekre és a mézre alkalmazandó új szermaradék-meghatározásban végrehajtási megfontolásból a „pikloram” szöveg helyett „pikloram, szabad és konjugált formában, pikloramban kifejezve” szerepeljen, illetve az állati szövetekre vonatkozó jelenlegi határértékek módosítását nem javasolta.
Nátrium-ezüst-tioszulfát maradékára az automatikusan alkalmazandó 0,01 mg/kg alapértéket határozták meg, mivel korábban egyedi határtérték nem került megállapításra.
A hatóság a csicsókában, a pasztinákban/paszternákban, a bakszakállban és a petrezselyemgyökérben előforduló teflutrin tekintetében érvényben lévő határértékek felülvizsgálata keretében értékelte a sárgarépán végzett szermaradék-vizsgálatokat, amely következményeként az említett gyökérzöldségekre vonatkozóan egységes 0,02 mg/kg értéket javasolt.
A hatóság a szárazbabban és a szárazborsóban előforduló izoxaben tekintetében érvényben lévő határértékek felülvizsgálata keretében értékelte a (hüvely nélküli) babon végzett szermaradék-vizsgálatokat, következményképpen a határértékeket ugyanazon a szinten állapította meg szárazbab és szárazborsó esetén is, mint a hüvely nélküli bab esetében.
A hatályba lépést (2025.07.23.) követően az új szermaradék-vizsgálati módszerek és -küszöbök szerint kell majd ellenőrizni a forgalomba hozott termékeket.
NAK / Köbli Brigitta