Megjelentek a Bizottság (EU) 2025/1465 és (EU) 2025/1468 végrehajtási rendeletei, amelyek két Enterococcust, egy Bacillus subtilist és egy Lentilactobacillust tartalmazó készítmény valamennyi állatfaj takarmány-adalékanyagaként történő engedélyezését írják elő.
Az engedély mindegyik anyagot a „technológiai adalékanyagok” kategóriába és a „szilázs-adalékanyagok” funkcionális csoportba sorolja.
Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) megállapította, hogy az Enterococcus faecium ATCC 53519 és az Enterococcus faecium ATCC 55593 használata valamennyi állatfajra, a fogyasztókra és a környezetre nézve is biztonságos. A szóban forgó adalékanyagokat bőr- és szemirritálónak, valamint potenciális bőrszenzibilizálónak kell tekinteni, illetve légzőszervi szenzibilizálókként kell kezelni. A rendelet előírja továbbá, hogy a felhasználók a porképződés és belégzés kockázatának minimalizálására megfelelő szervezeti és műszaki intézkedéseket alkalmazzanak.
Az EFSA megállapította, hogy a Bacillus subtilis DSM 33862-t és Lentilactobacillus buchneri DSM 12856-ot tartalmazó készítményből álló adalékanyag használata valamennyi állatfajra, valamint a fogyasztókra és a környezetre nézve biztonságos, viszont potenciális bőr- és légzőszervi szenzibilizálónak kell tekinteni, és hogy a bőrön és a légutakon keresztüli expozíció minden esetben kockázatnak minősül. A Hatóság továbbá azt a következtetést vonta le, hogy a friss növényi anyagra vonatkozóan 1×108 CFU/kg minimális koncentrációban adagolva az adalékanyag potenciálisan növelheti a 32 % és 65 % közötti szárazanyag-tartalmú, friss növényi anyagból előállított szilázs aerob stabilitását.
A rendeletek teljes egészében kötelezőek és közvetlenül alkalmazandóak valamennyi tagállamban az Európai Unió Hivatalos Lapjában való kihirdetésüket (2025.07.23.) követő huszadik naptól.
NAK / Köbli Brigitta