Az Élelmiszerkönyv tejtermékekre és sütőipari termékekre vonatkozó kötelező előírásait módosítja a 2025.10.02-án megjelent 43/2025. (X.2.) AM rendelet.
Az új szabályozás célja, hogy egységes minőségi követelményeket állapítson meg a trappista sajtra és a vadkovászos sütőipari termékekre vonatkozóan, és ezzel tovább erősítse a fogyasztói bizalmat a szóban forgó termékek tekintetében.
Az új szabályozás a fent említett AM rendelet 13. mellékletének B részét egészíti ki a trappista sajt meghatározásával, jellemzőinek leírásával és érzékszervi követelményeivel. A rendelet leírja, hogy „Hasáb alakú sajt kizárólag szeletelt vagy reszelt formában hozható forgalomba, valamint több összetevőből álló élelmiszer alapanyagaként gyártható.”
További módosítás, az AM rendelet 39. mellékletének kiegészítése a vadkovász meghatározásával, illetve a vadkovász kifejezést tartalmazó jelölés használatának feltételeivel, amelyek a következők: a termék kovászos technológiával, legfeljebb 8 °C hőmérsékleten legalább 12 órán keresztül történő kelesztéssel készült, és a felhasznált kovász kizárólag vadkovász, amelynek meghatározása, hogy kizárólag liszt és víz keverékének fermentációjával, természetes mikroorganizmusok segítségével jön létre.
A rendelet a kihirdetését követő napon, azaz 2025.10.03-án lépett hatályba. A rendelet rendelkezéseinek nem, de a korábbi szabályoknak megfelelő tejtermékek a hatályba lépéstől számított 30 napig, sütőipari termékek 7 napig előállíthatók, forgalomba hozhatók és a minőségmegőrzési idejük lejártáig forgalomban tarthatók.
NAK/Köbli Brigitta