Környezetgazdálkodás

A VPAKG2021 támogatást igénylőknek az AKG-ba bevinni szándékozott területeik vonatkozásában alapkövetelmény, hogy betartsák az integrált növényvédelem alapelveit, melynek általános keretét a növényvédelmi tevékenységről szóló 43/2010. (IV. 23.) FVM rendelet tartalmazza.

Az integrált növényvédelem/növénytermesztés célja tehát, hogy megfelelő talajkondíciók által az egészséges növény, ellenállóbb legyen a kórokozók ellen csökkentve annak igényét, hogy feltétlenül növényvédőszeres kezeléseket kelljen alkalmazni, melynek költsége sem alacsony. Előző cikkünkben a növényi betegségek kialakulásának megelőzését szolgáló általános elveket ismertettük. Most nézzük tovább a fontosabb elvárásokat, melyek ugyancsak az egészséges növények növekedését szolgálják.

Mire is kell figyelni különösen az AKG-ba bevitt területeinken?

1.1. Rezisztens vagy toleráns növényfajták, fémzárolt vetőmagok és ellenőrzött szaporítóanyagok használatának indokoltsága

A változó környezethez alkalmazkodó növény termesztésének alapfeltétele a megfelelő genetikai adottságokkal rendelkező fajta (megfelelő terméspotenciál, beltartalom, fontosabb károsítók elleni rezisztencia, illetve tolerancia szintje. Az integrált növénytermesztésben a genetikailag módosított fajták termesztése nem megengedett.

A kártevő állatok ellen jelenleg nincsenek rezisztens fajták a köztermesztésben, de ismertek pl. fonálféregfaj elleni toleranciával rendelkező burgonyafajták. A betegséggel szemben ellenálló növények olyan rezisztencia-génnel/génekkel rendelkeznek, amelyek a termesztési körzetben jelenlévő kórokozókkal szemben hatékonyak. Azonban megjelenhetnek új kórokozók, amely ellen a fajta nem rendelkezik védettséggel. Lényeges, hogy amennyiben lehetséges a betegségekkel szemben legalább közepes szabadföldi ellenállóságot mutató fajtákat válasszunk.

A hazai nemesítésű fajták előnye, hogy ezek klímaadaptáltak, tehát fagytűrés, téltűrés szempontjából kedvező tulajdonságúak.

A VETŐMAG MINŐSÉGE, ELŐKÉSZÍTÉSE, VETŐMAGCSÁVÁZÁS

Nagy hozamokat csak magas szaporítási fokú (fémzárolt), egészséges, csávázott vetőmag, ültető gumó, illetve palánta használatával alapozhatunk meg. A VP AKG-ban is elvárt, hogy a hibrid kukorica, a repce, a búza, a napraforgó kivételével minden növényfaj esetén két évnél nem régebbi számlával, vagy bizonylattal igazoljuk az integrált növényvédelem általános elvei között szereplő rezisztens vagy toleráns növényfajták, fémzárolt vetőmagok és ellenőrzött szaporítóanyagok használata előírás teljesítését, mely alapelvárás. int referenciaelem teljesítéséhez. A hibrid kukorica, a repce, a búza, a napraforgó esetén évente szükséges a számla vagy bizonylat megléte a fémzárolt vetőmaghasználat igazolásához függetlenül attól, hogy a gazdálkodó választotta-e a fémzárolt vetőmag használata előírást.

Az integrált növényvédelem egyik eleme a vetőmagcsávázás (ültető gumócsávázás), mely védelmet biztosít a maggal terjedő és a talajból fertőző kórokozók ellen, illetve a rovarölő szert is tartalmazó csávázószerek a kelés időszakában károsító rovarok (pl. talajlakó kártevők, csócsároló, vírusvektor rovarok) ellen is bizonyos védelmet nyújtanak. Csávázás indokoltságát az is alátámasztja, hogy bizonyos kórokozók ellen az állománypermetezés hatástalan, ekkor a fertőzést csak hatásos csávázószerekkel tudjuk megelőzni (pl. üszöggomba). A vadállomány védelme érdekében a táblaszéleken nem maradhat a talaj felszínén csávázott mag.

A megmaradt csávázott magot eredeti zsákokban, feltűnő módon megjelölve tároljuk

 

Forrás: NÉBIH Az integrált termesztés alapelvei Szántóföldi kultúrák c. kiadványa

 

A témában megjelent korábbi cikkek:

- Agrárkörnyezetgazdálkodás és az integrált növényvédelem I.

 

NAK/Sztahura

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám