Közös Agrárpolitika

A Brexit munkacsoport és az árupiaci munkacsoport kiemelt figyelmébe ajánlva, felkerült a cikk végén feltüntetett honlapra a Market Access Database (MADB) által generált sürgős értesítés az Egyesült Királyságban bevezetett importellenőrzések hatálybalépésének újabb elhalasztásáról.

2021. szeptember 15-én hivatalos közlemény is megerősítette, hogy a kormány pragmatikus, új ütemtervet határoz meg a határellenőrzés bevezetésére. Ez egyben az SPS ellenőrzések újabb, immár harmadszori elhalasztását jelenti.

Az év eleje óta megvalósított változások komoly fennakadásokat okoztak az élelmiszer-ellátásban és különös feszültséget Nagy-Britannia és Észak-Írország relációjában is. A brexit és a járványhelyzet miatt már 500 000 fős munkaerőhiány lépett fel az élelmiszer-és vendéglátóipari ágazatokban, különösen a feldolgozóiparban, tartós élelmiszerhiány alakult ki a boltokban az elmúlt két hónapban és a betakarítási munkálatokra is a korábbiakkal szemben mindössze 16 000 idénymunkást sikerült toborozni 37 országból. Egy szóvivő elismerte, hogy ugyan vannak gondok az élelmiszer-ellátásban, de azt cáfolta, hogy ez tartósan elhúzódhatna és már most fel kéne készülniük a vásárlóknak a karácsonyi beszerzésre. Az elmúlt időszakban azonban valamennyi termelési, feldolgozói és logisztikai területen működő vállalkozás az ellenőrzések elhalasztása mellett lobbizott.

A mai bejelentés azzal indokolja a változásokat, hogy a vállalkozások a világjárvány miatt számos kihívással szembesültek az elmúlt hónapokban, a leginkább az agrár-élelmiszeripar, ezen belül is az ellátási láncok érintettsége volt a legsúlyosabb, és a kormány meghallgatta azokat, akik új megközelítést szorgalmaztak, hogy a vállalkozásoknak több idejük legyen az alkalmazkodásra.

Az Egyesült Királyság határellenőrzésével kapcsolatban az Egyesült Királyság kormánya 2021. szeptember 14-i nyilatkozatában úgy döntött, hogy tovább halasztja az új ellenőrzések egyes elemeit, különösen az egészségügyi és növény-egészségügyi árukkal kapcsolatosakat. Ennek megfelelően:

  • Az agrár-élelmiszerek behozatalának előzetes bejelentésére vonatkozó követelményt 2021. október 1. helyett 2022. január 1-jén vezetik be.
  • A kiviteli egészségügyi bizonyítványokra vonatkozó új követelményeket, amelyeket 2021. október 1-jén kellett volna bevezetni, most 2022. július 1-jén tervezik bevezetni.
  • A növény-egészségügyi bizonyítványok és az SPS-áruk fizikai ellenőrzése a határállomásokon, amelyeket 2022. január 1-jén kellett volna bevezetni, most 2022. július 1-jén kerülnek bevezetésre.
  • A biztonsági és védelmi nyilatkozatokra vonatkozó követelményt 2022. január 1-jével szemben 2022. július 1-jén vezetik be.

A teljes vámellenőrzéssel kapcsolatos jelenlegi könnyítések megszüntetésének és a vámellenőrzések bevezetésének ütemterve a tervezett 2022. január 1-jéhez képest változatlan marad.

A szintén a jövő hónapra tervezett kiviteli egészségügyi bizonyítványok, valamint a növény-egészségügyi bizonyítványok és a friss élelmiszerek és növények fizikai ellenőrzése a határállomásokon is csak 2022. július 1-jén lesz kötelező.

A teljes körű vámáru-nyilatkozatok és ellenőrzések a korábban bejelentetteknek megfelelően 2022. január 1-jén kerülnek bevezetésre, bár a biztonsági és védelmi nyilatkozatokra mostantól csak 2022. július 1-jén lesz szükség.”

Az Egyesült Királyság kormányának nyilatkozata a következő címen érhető el (angolul): https://questions-statements.parliament.uk/written-statements/detail/2021-09-14/hcws285

 

(NAK/Dr. Győrffy Andrea)

 

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ