Mezőgazdasági termelés

Az Európai Bizottság által 2021. december 22-én közzétett ágazati jelentés szerint a 2021/2022-es almaszezon összeeurópai (EU 27) termését 11 619 ezer tonnára becsülik. Ez 5 %-kal magasabb, mint az előző 5 év átlaga, és 10 %-kal haladja meg az elmúlt gazdasági év eredményeit.

2020-ban a világjárvány és a lezárások mellett növekedett a friss és egészséges termékek iránti kereslet, ez az alma esetében is megmutatkozott. A jelenlegi szezonban ehhez képest az érdeklődés némiképp csökkent, normalizálódott. A kontinensek közötti árumozgatás és értékesítés óriási kihívásokat jelent világszinten, ez azonban egyelőre az EU belkereskedelmét csupán részben érinti. Nálunk az elmúlt évek alapján a 3 legjelentősebb ágazati problémát az egyre növekvő beruházási költségek, a szállítmányozás kapacitás-hiánya és növekvő költségei, illetve a munkaerőhiány (kiemelten a betakarítás idején) jelentik.

A EU jelentés az étkezési alma árakban is némi növekedést irányoz elő. Az 5 éves átlag EU szinten 65-75 eurocent/kg körül mozgott (240-275 Ft/kg), a becslés szerint várhatóan ezt a szintet tartani tudja a piac, illetve ennél magasabb is jósolható a 2022-es évben a nyári időszakik bezárólag. Az árakra nagy befolyással bírnak a legnagyobb termelő országok, alma esetében a 4 legjelentősebb Lengyelország, Olaszország, Franciaország és Németország.

A legmagasabb 2021. évi havi átlagárakat Franciaországban (kb. 125 eurocent/kg) és Ausztriában (kb.95 eurocent/kg) rögzítették, a legalacsonyabbakat Lengyelországban (kb. 30 eurocent/kg, de pl. júliusban ez 12, 95 eurocent!), Romániában (kb. 43 eurocent/kg), illetve Belgiumban (kb. 55 eurocent/kg). Magyarország esetében a statisztikai adatok szerint 2021. januárjában volt a legalacsonyabb (62,77 eurocent/kg) az étkezési alma ára, a legmagasabb pedig júniusban (77,33 eurocent/kg), december első hetében megadott utolsó adatok szerint pedig 65,74 eurocent/kg, kb. 240 Ft/kg árral zártuk az évet.

 

Ahogy az alábbi (1. táblázat) táblázatból is látszik, a 4 legjelentősebb alma termelő ország adja az EU 27-ek almatermésének a 70-75 %-át. Magyarország esetében az eredmények változóak: a 2020-as évnél már pl. a 2021-es jelentősen jobb (150%) eredményeket mutat, az 5 éves átlag tekintetében azonban ez egy átlagos gazdasági évet prognosztizál.

1. táblázat - az alma betakarított termésmennyisége (ezer tonna) - Forrás: DG Agri

Az alma fajták tekintetében is egész széles a skála. Ahogy az alábbi ábra (1. ábra) is mutatja európai viszonylatban a legjelentősebbek a Golden Delicious, a Gála, az Idared és a Red Delicious. Az ábrán feltüntetett egyéb kategóriába tartoznak pl. a Jonathan, a Pinova, a Boskoop, illetve az új termesztésbe vont fajták is.

1. ábra - alma fajtaszortiment, EU - Forrás: DG Agri

A kereskedelmi statisztikákat tekintve is jelentős szerepe van az almatermelő EU4-eknek. A 2021/2022-es szezon elérhető (augusztus-október) adatai alapján az idei szezon alma exportjának 31,4%-át Lengyelország, 29,8%-át Olaszország, 15 %-át Franciaország, 8,8 %-át Görögország és 6,8 %-át Spanyolország bonyolította le. Az export mennyiség mintegy 40 %-át Egyiptom vásárolta fel, mellette jelentős érdeklődést mutatott az Egyesült Királyság, Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek is. A legjelentősebb importőreink EU viszonylatban Hollandia (32,2%), Németország (11,1%), Francia-Görög-és Írország (kb.7-7%). Almát a 2021-es év második felében Chiléből, Új-Zélandról, Észak Macedóniából és Dél-Afrikából vásároltunk, de pl. már Ukrajna (3,5%) is megjelenik a statisztikai adatok között.

A 2020/2021-es szezonban (azaz 2020. augusztus-2021.július közötti időszakban) összesen közel 1 millió tonna almát exportáltunk EU szinten és közel 300 ezer tonnát importáltunk. A 2014/2015-ös szezon volt export tekintetben az EU csúcséve, itt több, mint 2 millió tonna alma került értékesítésre. Ezt megelőzően átlagosan 1,7 millió tonna volt az átlagos érték, majd a 2017/18-as gyenge szezonban ez kb. 900 ezer tonnára zuhant vissza, mely után a piac egyelőre még nem érte el a korábbi (utoljára 2016/17-es) szintjét.

Világviszonylatban egyébként a 2020-as évben 7,7 millió tonna alma cserélt gazdát az export-import statisztikák szerint. Világszinten a legjelentősebb exportőr mennyiség szerinti sorrendben Kína, Olaszország, USA, Új-Zéland és Chile. Legjelentősebb importőrök Németország, Oroszország, Vietnám, Egyesület Királyság és Indonézia.

Az almafogyasztási adatokat tekintve világszinten Kína a legjelentősebb fogyasztó. A 2019/2020-as szezonban betakarított mennyiség mintegy 54%-át ők fogyasztották el. A rangsorban őket követi az EU (15%), az USA (6%), Törökország (4%), India (3%), Oroszország (2%) és Irán (3%).

NAK/Horváth Vivien

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám