Mezőgazdasági termelés

Módosult a „Védett őshonos és veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták genetikai állományának ex situ vagy in vitro megőrzése, továbbá a genetikai beszűkülést megelőző tanácsadói tevékenységek támogatása” című, VP4-10.2.1.2-17 kódszámú pályázati felhívás dokumentációja.

A VP4-10.2.1.2-17 kódszámú, „Védett őshonos és veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták genetikai állományának ex situ vagy in vitro megőrzése, továbbá a genetikai beszűkülést megelőző tanácsadói tevékenységek támogatása” című pályázati felhívás (a továbbiakban: PF) célja, hogy támogatást nyújtson a védett őshonos és veszélyeztetett helyzetbe került mezőgazdasági állatfajták genetikai anyagának begyűjtéséhez, mélyhűtve történő tárolásra történő előkészítéséhez, laboratóriumi körülmények közötti tárolásához mélyhűtéses eljárással, genetikai vizsgálatok elvégzéséhez, továbbá a védett őshonos és veszélyeztetett helyzetbe került mezőgazdasági állatfajták ─ kivéve baromfifélék ─ apaállatainak, illetve apaállat jelöltjeinek az eredeti tartási-, takarmányozási feltételektől eltérő módon, ex situ környezetben történő megőrzéséhez, valamint ezen mezőgazdasági állatfajták megőrzését segítő tenyésztési-, génmegőrzési feladatok tenyésztőkkel történő megismertetése, a szaktanácsadás és a hasznosítási feltételek megteremtésének elősegítése.

A PF legjelentősebb módosulásai az alábbiak:

1) A PF 1.2. pontjában a támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 6,25 Mrd Ft-ra emelkedett.

2) Azon Kedvezményezettek számára, akik 2017-ben adtak be támogatási kérelmet – és akiknek így 2022. április 30-án véget érne a támogatási időszakuk – lehetőségük lesz a kötelezettségvállalási időszak egy évvel történő meghosszabbításra, így a hosszabbítási kérelmet benyújtók számára is 6 évre módosulhat a kötelezettségvállalási időszak.

A 2017-ben támogatási kérelmet benyújtók a kötelezettségvállalási időszak 6 évre, 2023. április 30-ig történő meghosszabbítását a Magyar Államkincstár (a továbbiakban: Államkincstár) által rendszeresített és általa közzétett elektronikus formanyomtatvány ügyfélkapun keresztül történő benyújtásával 2022. január 25-től 2022. február 22-ig terjedő időszakban kérelmezhetik!

Amennyiben a Kedvezményezett nem kíván élni a kötelezettségvállalási időszak meghosszabbításának lehetőségével, abban az esetben nem szükséges a kötelezettségvállalási időszak meghosszabbítására vonatkozó kérelmet benyújtania.

Felhívjuk a figyelmet, hogy azonban arra, hogy a kötelezettségvállalási időszak meghosszabbítására irányuló kérelem benyújtására rendelkezésre álló, fent megjelölt határidő elmulasztása jogvesztő, annak tekintetében hiánypótlásnak helye nincs. A kérelem benyújtásának elmaradását úgy kell tekinteni, hogy a Kedvezményezett nem kíván élni a kötelezettségvállalási időszak meghosszabbításának lehetőségével!

 A kötelezettségvállalási időszak meghosszabbítására irányuló kérelem az Államkincstár által közzétett formanyomtatvány ügyfélkapun keresztül történő benyújtásával 2022. március 11-ig visszavonható.

3) Fontos változás, hogy a hosszabbításban résztvevő kedvezményezettek számára a 6. évre külön szükséges készíteni egy előrehaladási tervet, melyet a hosszabbítási kérelem részeként kell benyújtani.

4) Kiegészítésre, pontosításra kerültek továbbá az in vitro génmegőrzés célterület esetében a PF 3.4.1. II. 2. b), d), és új f) pontjaiban a hosszabbítás évére vonatkozó követelmények, és az ezekhez kapcsolódó, a PF 3.4.1. III. 7, 8, és új 11. pontjaiban szereplő jogkövetkezmények.

A PF 3.4.1. II. 2. d) pontját érintő kiegészítés értelmében a szarvasmarha faj esetében az embrió-előállítás keretében a hatodik évben további 4 embrió begyűjtése, mélyhűtésre történő előkészítése és mélyhűtve történő megőrzése támogatható.

A PF 3.4.1. II. 2. új f) pontja értelmében pedig a kötelezettségvállalási időszak 6. évében legfeljebb a PF 3.4.1. II. 2. b) pontjában megadott támogatható mintamennyiségek ötödének megfelelő mintamennyiség begyűjtése, mélyhűtésre történő előkészítése és megőrzése támogatható.

Kérjük, hogy a hosszabbításban résztvevő kedvezményezettek fordítsanak figyelmet arra, hogy a pontos mintaszámot a hosszabbításban résztvevő kedvezményezettek számára előírt, 6. évre vonatkozó előrehaladási tervben meg kell adni!

Fentieken túl a PF 3.4.1. II. B. 5. pontjában és az 5.3. fejezetben az egy adott tenyészállat tenyészetben tartásának maximális támogatható ideje is módosult azon kedvezményezettek esetében, akik 6 éves kötelezettségvállalást tesznek.

A hosszabbítás esetén 6 éves kötelezettségvállalási időszak alatt egy adott tenyészállat tenyészetben tartásának minimum és maximum támogatható ideje ─ zárójelben feltüntetve ─ az alábbiak szerint kerül meghatározásra:

A kiegészült jogkövetkezmények értelmében a PF 3.4.1. II. B. 7. pontja alapján amennyiben egy adott tenyészállat tenyésztésben tartásának ideje hosszabbítás esetén 6 éves kötelezettségvállalási időszak utolsó napján nem éri el a fent megjelölt, a PF 3.4.1. II. B. 5. pontjában meghatározott minimális tenyészetben tartási időszakot, akkor az adott tenyészállat vonatkozásában a támogatást igénylő nem jogosult támogatásra!

A PF 3.4.1. III. új 11. pontja értelmében további fontos változás a jogkövetkezményekben, hogy amennyiben a hosszabbítás évére a PF 3.4.1. II/A 2. d) és f) pontjaiban előírt maximális mintaszámot vagy embriószámot a kedvezményezett túllépi, úgy a 6. évre vonatkozó támogatási összeg 50%-ára jogosult!

A PF 3.4.1. III. Jogkövetkezmények fejezetben pontosításra került továbbá a genetikai beszűkülést megelőző tanácsadói tevékenységek támogatása résznél a 17. pontban az is, hogy a leírt szankció nem a célterület, hanem az érintett tanácsadó tekintetében értendő, továbbá a fejezet vége kiegészült az alábbival:

A meghosszabbítás előtti támogatási jogviszony során első alkalommal megállapított meg nem felelés nem kerül figyelembevételre a hosszabbítás évében megállapított meg nem felelésre hozott szankciók ismétlődő jellegének tekintetében.

5) Aktualizálásra kerültek továbbá a támogatási összegek, melynek eredményeképpen a PF 5.3. fejezetében azok megemelésre kerültek, az emelt összegek a 2022. május 1-től induló gazdálkodási évre vonatkoznak.

Az aktualizált támogatási összegek célterületenként az alábbiak szerint alakulnak:

6) Végezetül tájékoztatjuk a Kedvezményezetteket, hogy a 2017-ben támogatást igénylők esetén lehetőség van 6. kifizetési igénylés benyújtására, azonban ennek igénybevételéhez a támogatást igénylőnek minden esetben nyilatkoznia kell, illetve a természetes személyeknek a személyes adatok kezelése tekintetében történő védelméről és az ilyen adatok szabad áramlásáról, valamint a 95/46/EK irányelv hatályon kívül helyezéséről szóló 2016. április 27- i (EU) 2016/679 európai parlamenti és tanácsi rendelet (általános adatvédelmi rendelet - GDPR) előírásaiból fakadó kötelezettségeket teljesíteni kell.

 

A Széchenyi2020 oldalán a PF módosulásáról megjelent közlemény itt, az új PF teljes szövege és a módosult Támogatási okirat minta pedig a „Kapcsolódó dokumentumok” résznél itt érhető el.

 

(NAK/Borovka Zsuzsa)

 

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám