Mezőgazdasági termelés

A 2021. évben is folytatódott a Gazdálkodjunk okosan zöldfelületeinkkel! NAK Konferencia roadshow sorozata.

A dísznövényes rendezvénysorozat három helyszínen, Kecskeméten, Gyulán és az év végi roadshow pedig Dunaharasztin került megrendezésre. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (továbbiakban, NAK) roadshow sorozatának kiemelt célja, hogy a zöldfelületgazdálkodás aktuális feladatait, és a megoldási lehetőségeket közelebb vigye a települések zöldfelület fenntartóihoz.

Európában és hazánkban is a lakosság több mint a fele városokban él, és ez a következő évtizedekben még inkább jellemzőbb lesz, így a fák, cserjék alkalmazása a városokban, közterületeken kiemelt jelentőségű lesz, azon keresztül, hogy az ott élő emberek életfeltételeit hivatottak biztosítani. Itt elsősorban a dísznövényekre számíthatunk, ugyanis a zöldfelület gazdálkodásban a díszérték elsődleges szempont.

Ember alkotta és fenntartott zöldfelület (Fotó: Komma László NAK)

A roadshowsorozat első állomása Kecskeméten került megrendezésre. A rendezvényen a következő témákban hallhattunk értékes szakmai előadásokat, úgy, mint a Megváltozott éghajlatban használható fafajok alkalmazásáról, Dr. Orlóci László előadásában, mely valóban nagyon aktuális téma, és egyre szűkül a megfelelő fafajok köre. Örömmel jelenthettük és mutathattuk be a NAK kiadásában megjelent Magyar nemesítésű díszfák, díszcserjék, örökzöldek kézikönyvet, mely a hazai éghajlaton a leginkább bevált és alkalmas dísznövényeinket a felhasználhatóságuknak megfelelően mutatja be. A zöldfelületgazdálkodás újabb kihívásairól Lukács Zoltán a Magyar Faápolók Egyesületének elnöke tájékoztatta a résztvevőket. A rendezvény további részében, Az esőkertek építésének lehetőségeiről (Farkas Barta Katalin, 10 millió Fa alapítvány), mely egy megoldási lehetőség a szárazodás megállítására. Rónai Gergely (Magyar Díszfaiskolák Egyesülete, elnök) A faiskolai termesztés a zöldfelület-gazdálkodás szolgálatában címmel bemutatta a hazai díszfaiskolai termesztők a tervezők és a kivitelezők közös együttműködésének lehetőségeit, majd a rendezvény záró előadójaként Szaller Vilmos a Főkert nagy tapasztalatú munkatársa a Fővárosban működő szakfelügyelet különböző esettanulmányait mutatta be előadásában.

A rendezvénysorozat második állomásának Gyula városa volt a házigazdája, mely méltó módon adott otthont az eseménynek, személyes példával bemutatva a város zöldfelület-gazdálkodását. A rendezvényt a Város polgármestere is megtisztelte jelenlétével és előadásával. Majd Gyula város zöldterület fejlesztésének és gazdálkodásának aktuális kérdéseiről és feladatairól halhattunk előadást a város főkertészétől. Az elektromos vezetékek alatti fák gallyazásának problémairól egy helyi vállalkozó tartott előadást a cég sajátos módszerei alapján. A növények ismét főszerepet kaptak ezen állomáson is Rónai Gergely előadásában, melyben elhangzott, hogy Középtávú terveket célszerű készíteni a zöldfelületgazdálkodásban döntés hozóknak, így a magyar faiskolák is megfelelően tudnák tervezni a fajta szortimentjüket. Záró előadóként Szaller Vilmos a Főkert Favédelmi munkacsoport vezetője tartott előadást a fák és a közművek gyakorlatban alkalmazható, tartós együttélésének lehetőségeiről.

A roadshowsorozat harmadik állomása pedig Dunaharasztin került megtartásra, ahol a Főkert munkatársai, Zakar András kertészeti főigazgatóval együtt töltötték meg előadásaikkal a rendezvényt. Miután az ország legnagyobb zöldfelületgazdálkodója a Főkert, óriási tapasztalattal, így egy szűkített program szerint is 11 előadással készültek és tájékoztatták a résztvevőket, csak ízelítőként az  alábbi előadásokkal: Közösségi zöldfelület adatbázis, A közterületi növényvédelem aktuális kérdései, Zoológiai vizsgálatok és gyakorlati madárvédelem Budapest közparkjaiban, Természetközeli gyepgazdálkodás a főváros épített zöldterületein(Méhlegelő), Pünkösdfürdő – Egy park születése, Különleges értékű fák felmérése és nyilvántartása, Fák ültetése közművekkel terhelt területen, Stockholm faültetési rendszer, Egynyári és évelő növények szerepe a városi zöldfelületeken, A Radó Dezső terv és ami mögötte van.

A Gazdálkodjunk okosan zöldfelületeinkkel roadshowsorozat idén 2022-ben is további helyszíneken folytatódik, amiről időben adunk tájékoztatást, mellyel reményeink szerint hozzájárulhatunk, hogy hazánk zöldfelületei működőképesek, esztétikusak és fenntarthatóak legyenek.

(NAK, Komma László)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése