Mezőgazdasági termelés

A támogatásra 2022. január 17-től 2022. február 20-ig pályázhatnak a BAR 2022 kárenyhítő program keretében azon vállalkozások, melyeknek 2020. február 1. és 2023. december 31. között a Brexit hatásaként felmerült és tervezett vesztesége keletkezett.

A támogatásra rendelkezésre álló keretösszeg 11,8 milliárd forint, melyből vállalkozásonként minimum 3 millió forint, maximum 2 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra lehet pályázni, az előre meghatározott +2%-os adminisztratív terhekből eredő kompenzáció figyelembevételével. A pályázat Budapest kivételével az ország egész területén megvalósítható, iparági korlátozások nélkül. Nyertes pályázók a támogatás 50%-át előleg formájában igényelhetik.

A Brexit hatásának tekinthető és így jogosulttá válik a cég a kárenyhítésre, ha:

  • január 31. és 2020. december 31. között töröltek olyan rendelést, melyet dokumentumokkal igazolni tud,
  • a Brexittel visszaesett a közvetlen vagy közvetett exportja,
  • nem jutott hozzá az ellátási láncában biztosított termékhez és/vagy szolgáltatáshoz és ebből hátránya származott,
  • logisztikai többletköltsége keletkezett,
  • a korábbi haszonkulcsa vagy eredménye csökkent, melyhez 3 évre visszamenőleg fel kell tüntetni az export/import bevételek vagy az export értékesítés pontos összegét.

A támogatási kérelmek az EPTK rendszerben adhatók be, melyhez szükség van legalább 3 lezárt üzleti év igazolására. Az elszenvedett károk bemutatására kiindulási alapot adhat az A60 EU jelentés nyomtatványa is.

A projektbe legalább 2, legfeljebb 4 mérföldkövet szükséges tervezni. Az elszámolható költségek közt megjelenik az N kategória szerint teherautó és furgon is, de technológiai fejlesztést eredményező eszközbeszerzés, illetve infrastruktúrális, ingatlan vagy energiahatékonyságot támogató beruházás is megvalósítható. Az eszközök beszerzéséhez 3db árajánlat bemutatása, vagy kereskedelmi forgalomban kapható eszközök esetében érvényes árlista csatolása szükséges.

További információ itt érhető el.

(NAK/Honti Péter)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése