Mezőgazdasági termelés

Sorjáznak a kerti feladatok! A csapadék hiánya miatt egyre szárazabbak a talajaink és ugyanakkor egyre több károsítóval kell számolnunk.

Az alábbi három fotó azt bizonyítja, hogy érzékeny fajtákon, a károsítóknak kedvező környezetben már ilyen szintű is lehet az idei fertőzés. A varas levelű és termésű körtét 05.08-án fényképeztem. A nemezes gubacsatka telepeitől torzuló szőlőtőkét 05.12-én fedeztem fel a Balatonnál. A rozsdás szedret 05.15-én fotóztam. Egyik károsító sem váratlanul támadta meg ilyen nagy erővel a növényeket. A korábbi évek megfigyelései, a növényei és a kertjének ismerete alapján a gazdáknak már védekezni kellett volna! Megelőzve ezzel a fertőzés kialakulását.

1. kép: varas levelű és termésű körte

 

2. kép: nemezes gubacsatka telepeitől torzuló szőlőtőkét

 

 3. kép: rozsdás szedret

 

A szeder rozsdagombáira nem találtam engedélyezett gombaölő szert. Az őszi lombgyűjtéssel, a vesszők kiritkításával és a gyomok irtásával szellősebbé tehetjük a bokrokat. Ennek elvégzésével a jóval nagyobb veszélyt jelentő szürkepenész terjedését is megnehezítjük. Egyes cikkek szerint a réztartalmú gombaölők is gyérítik a rozsdagombákat. Amennyiben permetezni fognak, akkor a sima falú szedervesszők miatt, tapadásfokozót is használjanak.

Eddig szépen fejlődtek a diófák. Azonban a május 12-én körbejárt fiatal fán már baktériumának és a gnomónia gombájának a tüneteit is megtaláltam. A levélérnél a baktérium, a bal felső sarokban a gnomónia gomba kiszürkülő közepű tünetét láthatják. Akár lombhullást is okozhatnak. Amennyiben párássá, meleggé alakul az időjárás, akkor a termést is megfertőzhetik. Sovány vigasz, hogy ezekbe a feketévé aszalódott diószemekbe már nem tud petézni a légy.

A kontakt réztartalmú gombaölők mindkét kórokozó ellen hatásosak. A tebukonazol hatóanyagú felszívódó készítmény kiváló, a dió több gombás betegsége ellen is engedélyezett, sajnos II. kategóriás. Tavalyi újdonság a káros baktériumok ellen, egy hasznos bacillusfajt tartalmazó „bioszer”, mely kiskiszerelésben III. kategóriás. A viaszos levelű diónál ne feledkezzenek meg a tapadásfokozókról!

4. kép: dió baktériumos feketedése és gnomóniás betegsége

A kajszin, a szilván, a cseresznyén és a mandulán is erősödik a levéllyukacsosodást okozó gombának, a sztigminának a fertőzése. Egyes réz és kéntartalmú gombaölők mellett pl. két felszívódó hatóanyag, a ciprodinil és a boszkalid is engedélyezett. Hasonlóan felszívódó a penkonazol és a dodin hatóanyag is, melyek II. kategóriás gombaölőkben is szerepelnek. Aki a permetezés mellett dönt, annak javaslom, hogy a permetlét már egészítse ki a molyok vagy a cseresznyelegyek elleni rovarölőkkel is. Ahol a fagy vagy a monília elvitte a virágokat, ott is védekezzenek, mert a leveleknek a nyár végéig dolgozniuk kell! Ekkor alakulnak ki a következő évi termőrügyek.

 

NMNK / Zsigó György

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
 • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
 • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
 • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
 • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
 • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
 • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
 • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
 • 1 ha alatti belterületi telkek mezőgazdasági művelésének igazolásaAz 1 hektár alatti, művelés alól kivett belterületi telkek szőlő, szántó, gyümölcsös, kert művelési ág szerinti megművelésének igazolása iránti kérelmek benyújtása elektronikus úton.
 • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
 • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
 • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
 • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
 • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
 • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám