REL együttműködés

A kormány támogatásainak köszönhetően a helyi termelői piacok száma 2012 és 2019 között a két és félszeresére, 117-ről 298-ra emelkedett – jelentette be az agrárminiszter szombaton, a Nagykőrös új piaccsarnokában tartott  sajtótájékoztatón.  


Nagy István azt is elmondta, hogy a termelői piacok számának növekedése részben a 2012-ben jogszabályi keretek között meghatározott termelői piac fogalmának, illetve a vidékfejlesztési programban termelői piacok kialakítására nyújtott támogatásoknak köszönhetőek. A támogatás célja a vidéki élet önállóságának, a munkaerő- és népességmegtartó erejének erősítése volt. A helyi termelői piacok elősegítik a kistermelők jövedelmezőségének növelését és a közösségek erősödését.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő arról beszélt, hogy a 2012-es intézkedés amellett, hogy a helyi kistermelőknek biztosít helyet saját termékeik eladására, az áruk szállítására vonatkozó negyven kilométeres szabály hozzájárul a környezeti terhelés csökkentéséhez.

A helyi termelői piacok elterjedéséhez az is hozzájárulhatott, hogy létesítésükhöz nem szükséges engedély, az üzemeltetési szándékot a fenntartónak pedig csak a piac helye szerint illetékes települési jegyzőnél, Budapest esetében a kerületi önkormányzat jegyzőjénél kell bejelentenie. A jogszabályi rendelkezések szerint a termelői piacok könnyített feltételek mellett üzemeltethetőek, ahol kizárólag kistermelők értékesíthetik a saját gazdaságukból származó mezőgazdasági és élelmiszeripari termékeiket.


NAK/Szász Imola – forrás: MTI

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése