REL együttműködés

2023. április 25. és május 11. között négy helyszínen „Helyi termék” címmel szervezett rendezvénysorozatot a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózattal közösen, az Agrárminisztérium, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a Kislépték Egyesület közreműködésével. A rendezvénysorozat záróeseményére tegnap, Hajdúböszörményben került sor.

A szervezők célja a gazdálkodók tájékoztatása volt, a helyi termékekkel kapcsolatos tudnivalókról és az azokhoz kapcsolódó jogszabályi változásokról. A 4 helyszínen 500 érdeklődőt, köztük gazdálkodókat, kosárközösségeket, piacüzemeltetőket, védjegy használókat, élelmiszer-előállítókat szólított meg közvetlen helyszíni megjelenéssel az eseménysorozat az ország 4 régójában, ahol 10 jógyakorlat, 40 kóstoltató és kiállító termelő mutatkozott be, valamint minden helyszínen bemutatkozott a KMÉ védjegy is.  Szakmai előadások sora várta a látogatókat. Valamennyi előadás a tavaly kiadott Helyi termék kézikönyv témaköreire fókuszált, ugyanakkor az élelmiszergazdaság sajátosságai és fejlődési lehetőségei is teret kaptak.

Az áprilisi nyitórendezvényen, Budapesten dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára hangsúlyozta, hogy a kormány fontosnak tartja a hazai termelők munkáját, ezért mindent megtesznek azért, hogy a közétkeztetésbe és a vendéglátásba minél több hazai élelmiszer kerüljön. A helyi termelők azok, akikkel lehet személyes kapcsolatot építeni, akikre büszkék lehetünk, mert hozzájárulnak a kulturális örökségünk megőrzéséhez, népszerűsítik a magyar ízeket, és a magyar gasztronómiához biztosítják az alapanyagokat. Ezen termékek megvásárlásával segítjük a vidéki termelők gyors piacra jutását.

A rendezvénysorozat paksi állomásán Vendégh Edit, a NAK Tolna vármegyei szervezetének elnöke kiemelte, hogy Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vidékfejlesztési célként a helyi termékek népszerűsítését rendkívül fontos stratégiai feladatnak tekinti. Alapvető szándék, hogy az élelmiszerlánc minden szereplőjének érdekei érvényesülhessenek a mezőgazdasági termelőtől egészen a végfogyasztóig. Az elnök asszony a teol.hu podcast vendégeként ezekről a célkitűzésekről és a megvalósítás útjairól-módjairól is beszélt. Kitért arra is, hogy a kamara kiváltképp fontosnak tartja a helyi termék minél erőteljesebb jelenlétét, hiszen erről tavaly kézikönyvet is kiadott.  Hangsúlyozta, hogy vannak olyan jogszabályváltozások, amik a helyi termelőket is érintik, akik ezeket is megismerhették a rendezvénysorozat részeként.

A paksi rendezvényen dr. Felkai Beáta Olga, élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkár köszöntötte a termelőket, kiemelte, hogy az élelmiszerellátottság rendkívül fontos témakör, mivel az utóbbi pár évben a pandémia és az orosz-ukrán konfliktus is rávilágított arra, hogy ha nem is maximálisan, de törekedni kell az önellátásra. – Azokból az élelmiszerekből, amelyeknek az alapanyagait képesek vagyunk előállítani és feldolgozni, fontos, hogy legyen egy alapvető önrendelkezése hazánknak. A nagy vállalatok képesek nagy mennyiségben, viszonylag egyenletes minőségben elállítani az alapanyagokat, ezzel találkozunk az áruházláncokban, a kisebb termelőknek azonban jelentős szerepe van a helyi ellátásban – fűzte hozzá.

Hajdúböszörményben a rendezvénysorozat negyedik állomásán Csóka Pál a NAK Hajdú-Bihar vármegyei szervezetének alelnöke köszöntőjében elmondta, ha helyi termékre gondol, mindig az jut eszébe, hogy tanyasi gyermekekként nem is tudták, hogy bio és helyi termékeket fogyasztanak, az akkor természetes volt. Most úgy tekintünk erre, mint a legújabb trendre, ez azonban hagyomány és nem újdonság. Akkoriban nem volt róla dokumentáció, de vegyszermenetesen termesztett minden tanyasi ember. Beszédében ösztönözte a résztvevőket a helyi termékek fogyasztására, melyek nagyon közelről, a szomszédból érkeznek ezzel a helyi gazdaság fejlődését is elősegítik, bevételhez juttatva a helyi termelőket.

Az összesen négy helyszínből álló rendezvénysorozat valamennyi állomásán a helyi termelők a felmerülő kérdéseikre, megfogalmazott észrevételeikre is választ kaphattak. Székely Rita, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat főtitkára Pakson arról nyújtott tájékoztatást, hogy a legfontosabb információkat gyűjtötték össze a konferenciára. Az élelmiszerek jelölésével kapcsolatos szabályokon kívül a védjegyrendszerrel és élelmiszerbiztonsági kérdésekkel kapcsolatban is hasznos útmutatással készültek a látogatóknak. Terveik szerint a jövőben újabb helyszínekkel folytatnák a Helyi Termék című rendezvénysorozatot.

Forrás: MNVH
Fotó: MNVH

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
 • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
 • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
 • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
 • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
 • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
 • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
 • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
 • 1 ha alatti belterületi telkek mezőgazdasági művelésének igazolásaAz 1 hektár alatti, művelés alól kivett belterületi telkek szőlő, szántó, gyümölcsös, kert művelési ág szerinti megművelésének igazolása iránti kérelmek benyújtása elektronikus úton.
 • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
 • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
 • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
 • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
 • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
 • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám