Mezőgazdasági termelés

A levéltetvekkel még mindig küzdünk, de már megjelentek azok a károsítók is, amelyek mindig gondot okoznak. Most nem pihenhetnek a növényvédősök!

Csillognak a virágzó hársfák levelei a levéltetvek váladékától. A virágzó dísznövényeken és, ha virágzó gyomok találhatóak a fasorok alatt vagy az ágyásokban, akkor csak a „méhekre nem jelölésköteles” vagy a „méhekre mérsékelten veszélyes” kategóriába tartozó rovarölő szereket használhatnak. Ez utóbbi esetben legkorábban a csillagászati naplemente előtt egy órával lehet megkezdeni és legkésőbb 23.00 óráig be kell fejezni a permetezést a méhek védelme miatt. A fenti szabályokat kell alkalmazni akkor is, ha már nincsenek a növényeken a tetvek, de a cukros váladékuktól még szennyezettek a levelek. Ezt is nyalogatják, erre is repülnek a méhek! A rovarölőszerek kiválasztását bízzák a növényorvosra.

Megindult a vadgesztenyelevél-aknázómoly második nemzedékének a rajzása. A védekezés indítását és a permetlé kombináció kialakítását bízzák a növényorvosokra. A rovarölő(k) mellé már érdemes lisztharmat elleni gombaölőket, esetleg lombtrágyákat is adagolni a permetlébe. Az előző felhívásban fotózott, védetlen fa levele május 24-én már így nézett ki. A második nemzedék hernyói itt már éhezni fognak. Szinte sajnálom őket!

Fotó: Zsigó György

Időben és térben is szélsőséges az időjárásunk. Hol vannak már a népi megfigyelések a májusi esőről, vagy a Medárd napi csapadékról? Valószínűleg ennek a hatását látjuk idén tavasszal, a platán csipkéspoloska országos elterjedtségében is. Budapesten ebben a pillanatban nem látom súlyosnak a fertőzést, míg Cigány Zoltán kollégám kecskeméti fényképén kb. 250 lárvát és imágót számoltam meg. Június 10-i a fotó.