Mezőgazdasági termelés

A Baromfi Információs Rendszer létrehozásáról és működtetésének rendjéről szóló 120/2007. (X. 18.) FVM rendelet előírásai alapján a NÉBIH egy Országos Adatbázist működtet, mely nyilvántartja a törzsállományokat, a keltetési adatokat, valamint élőállatok és keltetésre szánt tojások szállítási adatait.

A rendelet 4. §-a szerint az állattartóknak az élőállatok és a keltetésre szánt tojások szállítása esetén – ideértve az importot, az exportot és a belföldi szállítást is – a NÉBIH által rendszeresített szállítási dokumentumot kell kitöltenie és a szállítási eseményt be kell jelenteni a NÉBIH részére az eseményt követő 10 munkanapon belül. Az esemény bejelentése történhet a papír alapú bizonylatok postai úton történő beküldésével vagy a bizonylatok elektronikus benyújtásával a NÉBIH Ügyfélprofil Rendszerén (ÜPR) keresztül. A hatóság törekszik arra, hogy adatbázisaiban nyilvántartott adatok pontosak, naprakészek és megbízhatók legyenek, ezért több rendszer esetén is megkezdte az adatok tisztítását és aktualizálását.

A baromfi tartók esetén a NÉBIH megvizsgálta az elmúlt két évben (2022-2023) beküldött szállítási dokumentumokat, és mai napon felhívást küldött ki azon baromfitenyészetek számára, ahol magas számban tapasztalt hibásan kitöltött és/vagy nem jelentett szállítási eseményeket.

Az adatok hibátlansága az adatszolgáltatási jogszabályok betartásán túl előfeltétele lehet az esetlegesen igénybe venni kívánt baromfi ágazatot érintő támogatásoknak, így a 2022-ben meghirdetett VP3-14.1.4-22 Baromfi állatjóléti támogatásnak is.

Kérjük az érintett baromfitartókat, hogy a hatósági felhívást kezeljék kiemelten, illetve a vizsgált két évben a tenyészetüket érintő és korábban esetlegesen nem jelentett szállítási eseményeket a megfelelő dokumentumok beküldésével haladéktalanul jelentsék be, illetve a hibásan bejelentett szállításokat a kiküldött hibajavító bizonylatok visszaküldésével haladéktalanul javítsák ki.

Erre a célra

  • belföldi és export célú szállítások esetén (élőállat és tojás is) a 2740-es Baromfi szállítólevél bizonylatot kell használni, ahol az indító félnek a szállítólevél első példányát (fehér) kell beküldeni postán vagy bejelentenie elektronikusan a NÉBiH ÜPR-én keresztül a 3744-es Baromfi Indítás módosító és bejelentő lapon, a fogadó félnek pedig a szállítólevél második (sárga) példányát kell postázni vagy bejelenteni elektronikusan 3745 - Baromfi beérkezés módosító és bejelentő
  • élő állatok és a keltetésre szánt tojások külföldről történő behozatala során postai úton a 2741-es Külföldről beérkezett állatok/tojások bejelentő és módosító lapját kell beküldeni, elektronikus bejelentésre pedig a 3741-es bizonylat használandó.

A bizonylatok szabályos kitöltésével kapcsolatban a bizonylattömbök hátoldali borítólapján, vagy a NÉBiH ENAR aloldalán (https://portal.nebih.gov.hu/enar), a szerepkörös útmutatókban találhatnak információkat, valamint az adatbázisban nyilvántartott hibás bizonylatokról és javításukról bővebb tájékoztatást kérhetnek a NÉBiH ENAR Ügyfélszolgálattól: a 06-1-336-9050 telefonszámon vagy írásban, az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címen.

Forrás: NÉBIH

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • 1 ha alatti belterületi telkek mezőgazdasági művelésének igazolásaAz 1 hektár alatti, művelés alól kivett belterületi telkek szőlő, szántó, gyümölcsös, kert művelési ág szerinti megművelésének igazolása iránti kérelmek benyújtása elektronikus úton.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám