A FAO (Food and Agriculture Organization) élelmiszer árindex (FFPI) áprilisban 1 %-kal emelkedett márciushoz viszonyítva a magasabb gabona-, tej- és húsárak miatt. Az árindex az egy évvel ezelőtti értéknél 19,9 %-kal magasabb, de a 2022-es márciusi csúcsértéktől elmarad (1. ábra).
A gabona árindex áprilisban 1,2 %-kal magasabb márciushoz képest, de még mindig 0,5 %-kal alacsonyabb az egy évvel korábbi értéknél (2. ábra). Az emelkedés az összes főbb gabonaféle áremelkedését tükrözi. A búza világpiaci ára kismértékben emelkedett, amit Oroszország szűkülő exportkészletei, a jelentős exportőrök stabil kivitele, valamint a dollár euróval szembeni gyengüléséhez kapcsolódó devizamozgások támogattak. Azonban az emelkedést kereskedelempolitikai és makrogazdasági bizonytalanságok is korlátozták. A nemzetközi kukoricaárak szintén emelkedtek, főként az Amerikai Egyesült Államokban szezonálisan szűkülő készletszintek és a devizamozgások miatt. Emellett az amerikai importvám politika kiigazítása - beleértve Mexikónak, az amerikai kukorica vezető importőrének mentesítését, valamint a 10 % feletti importvámok 90 napos szüneteltetését több kereskedelmi partnerrel- tovább fokozta az árfelhajtó hatást. A kukorica mellett a cirok és az árpa világpiaci ára is emelkedett. Eközben a rizs árindex áprilisban 0,8 %-kal emelkedett, mivel az illatos fajták iránti kereslet erősödött, és Vietnámban a készletek csökkentek a betakarítás elhúzódása miatt.
A FAO növényi olaj árindex áprilisban 2,3 %-kal alacsonyabb márciushoz képest, de továbbra is 20,7 %-kal magasabb az egy évvel ezelőtti értéknél (2. ábra). A csökkenést elsősorban a pálmaolaj alacsonyabb ára okozta, amit nagyrészt a globális exportkínálat fokozatos helyreállása támogatott a főbb délkelet-ázsiai termelő országok magasabb termésátlagai révén. A pálmaolaj árcsökkenését ellensúlyozta a szója- és a repceolaj magasabb jegyzése, ami a tartósan szilárd globális importkeresletet, illetve a kínálat szűkülését tükrözi. A napraforgóolaj nemzetközi árai szűk sávban ingadoztak, de jóval az egy évvel korábbi szintjük felett maradtak a fekete-tengeri régióból érkező szűkülő kínálat közepette.
A FAO cukor árindex áprilisban 3,5 %-kal alacsonyabb márciushoz képest, ami 10,9 %-kal alacsonyabb a 2024. áprilisi értéktől (2. ábra). A cukor világpiaci árának csökkenését nagyrészt a bizonytalan világgazdasági kilátásokkal kapcsolatos aggodalmak és a globális cukorfogyasztás nagy részét kitevő ital- és élelmiszer-feldolgozó ágazatok keresletére gyakorolt lehetséges hatások okoztak. A vártnál nagyobb brazíliai cukorkibocsátás március második felében további árcsökkenést okozott. Továbbá a brazil reálnak az amerikai dollárral szembeni leértékelődése és az alacsonyabb nemzetközi nyersolajárak is hozzájárultak a cukor világpiaci árának csökkenéséhez.
A FAO hús árindex áprilisban 3,2 %-kal magasabb márciushoz képest és 4,3 %-kal nagyobb az egy évvel korábbi értéknél (3. ábra). A nemzetközi húsárjegyzés minden kategóriában emelkedett, a legjelentősebb növekedést a sertéshús árai mutatták. Az emelkedést az Európai Unió magasabb jegyzései támogatták, ami Németország ragadós száj- és körömfájásmentes státuszának visszaállítását és az ezzel kapcsolatos importőri korlátozások feloldását követően az erősebb globális importkeresletnek köszönhető. Ezt tovább erősítette a húsvéti ünnepekhez kapcsolódó megnövekedett szezonális kereslet. A szarvasmarhahús árai is erősödtek a stabil importkereslet és a korlátozott globális rendelkezésre állás révén. A juhhús ára is megugrott, ami a kulcsfontosságú piacok erős vásárlói érdeklődését tükrözi. Eközben a baromfihús ára mérsékelten emelkedett különösen Brazíliában, ahol az erős kereslet és az ünnepekhez kapcsolódó feldolgozási kapacitások szűkítették az exportálható készleteket, nyomást gyakorolva az árakra.
A FAO tej árindex áprilisban 2,4 %-kal, az egy évvel korábbi értéknél 22,9 %-kal magasabb (3. ábra). A vaj nemzetközi ára márciushoz képest 2,9 %-kal emelkedett, ami már a harmadik egymást követő hónapban növekedve új történelmi csúcsot jelent. Az emelkedés hátterében nagyrészt a magasabb európai árak álltak, de a növekedést a készletek csökkenése és az erős tejzsírkereslet is támogatta. A tejporok nemzetközi árai szintén emelkedtek, amit a stabil belföldi kereslet és az exportérdeklődés eltolódása is támogatott. Eközben a sajt nemzetközi ára márciushoz képest 2,3 %-kal emelkedett, amit az erős exportkereslet hajtott, miközben Óceániában a kínálat szűkült.
Forrás: FAO
NAK/Fodor Attila