Környezetgazdálkodás

Idén 2023. június 7-8-án került megrendezésre a NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow. A közel 1,5 hektáros NAK Szakmai Színtér általános szlogenje:Ültessük gyakorlatba a fenntarthatóságot”, ahol alapvetően a következő tematikus blokkok találhatóak: hagyományos gyümölcsös, fásítás és biodiverzitás, mezővédő erdősáv, erdőtelepítés, NAK Szakképzés, NAK Szolgáltatás, köztesművelés, méhlegelő, terménydiverzifikáció, fás legelő, jégkármérséklő-rendszer, nem utolsósorban pedig a talaj és a mezőgazdasági vízgazdálkodás.

Idén a NAK Szakmai Színtéren belül egy 10 x 10 méteres sátorban kapott helyet a klíma, a talaj és a mezőgazdasági vízgazdálkodás, az idei év mottója pedig: „Változó klíma, alkalmazkodó gazdálkodás”, ahol a NAK szakmai szakértő stábját az alábbi intézetek szakértői erősítették:

  • Talajtani Intézet,
  • Országos Vízügyi Főigazgatóság,
  • Nemzeti Földügyi Központ.

A talajon nem csak állsz, hanem élsz is!  A gazdálkodók jól felfogott érdeke a talaj védelme, a talaj szerkezetességének javítása, ugyanis ezen tényezők jelentősen hatnak a talaj vízvezető és vízbefogadó képességére, a vízháztartás optimalizálására, a terméseredményekre, a költségekre, továbbá jelentősen csökkentik a szélsőséges időjárásból eredő stresszhelyzeteket. Kiemelten fontos a megfelelő tápanyag-gazdálkodás, a tömörödés és az erózió elleni védekezés, a megfelelő terület-, és tájhasználat. A talajok Magyarország természeti erőforrásainak jelentős részét képezik, ezért azok ésszerű használata, megőrzése és sokrétű funkcióinak fenntartása mind társadalmi-gazdasági, mind környezetvédelmi szempontból kulcsfontosságú és állandó tudatos tevékenységet követel.

A Talajtani Intézet több mint 70 éve végez talajtani alap- és alkalmazott kutatásokat, a környezet-, és földtudományok, az általánosabb értelemben vett agrártudományok (vidékfejlesztés, területi tervezés, mezőgazdasági vízgazdálkodás), valamint a környezet-, és természetvédelem területén. A kutatás mellett az Intézet részt vesz a tudományos és szakmai ismeretek átadásában is a társadalom részére.  

A Szántóföldi Napok 2023-as tematikájához kapcsolódva az alábbi bemutatókat tekinthették meg a termelők és a diákok:

  • Talajkémia: A talaj egyik alapvető tulajdonsága a pH értéke, vagy más néven kémhatása, amely nagymértékben befolyásolja a talajban lejátszódó folyamatok irányát és sebességét. A hatás közvetlenül és közvetve is jelentkezik. Előbbire példaként hozható a gazdák által kiadott tápanyagok időleges vagy végleges lekötődése a talajalkotókon, utóbbira a kedvező talajszerkezet kialakulása és annak a vízgazdálkodásban betöltött szerepe. A pH az egyik legkönnyebben megváltoztatható talajtulajdonság, ezért optimális tartományban tartva jelentősen javíthatja a gazdálkodás eredményességét. A helyszínen a leggyakoribb hazai talajféleségek kerülnek bemutatásra, a jellemző kémhatásuk és az ebből eredő tulajdonságaik, valamint a befolyásolás lehetőségeinek ismertetése.
  • Beszivárgás: A mezőgazdaságban felhasznált szerves-, és műtrágyák, valamint növényvédőszerek vagy közvetlenül a talajon keresztül fejtik ki hatásukat, vagy a növény felületére kijuttatva idővel a talajra kerülhetnek. Ezt követően a csapadék bemosó hatására a talaj mélyebb rétegei felé mozdulnak el, potenciálisan a felszín alatti vizek minőségét veszélyeztetve. Ebben a folyamatban a talaj szűrő, megkötő és átalakító képessége kulcsszerepet tölt be, e funkciók működőképessége határozza meg a vizeket érő terhelés mértékét. A helyszíni bemutatón két eltérő tulajdonságokkal rendelkező talajmodell segítségével került szemléltetésre a bemosódás jelensége és a lekötődés mértéke. A szennyező anyag feltűnő színű festékkel történő jelölése segíti a folyamat vizualizációját, és annak felismerését, hogy a talajok megkötőképessége véges, kimerülését követően a szennyezések akadálytalanul áramlanak tovább a felszín alatti vízbe.
  • Erózió: A legjelentősebb talajdegradációs folyamat hazánkban is a vízerózió. A hirtelen lezúduló, nagy mennyiségű csapadék hatására lejtős területeken kialakuló felszíni vízlefolyás magával ragadja a talaj alkotórészeit, rövid idő alatt elpusztítva ezzel a sok éves talajképződés eredményét. A felszíni vizeket érő tápanyag terhelés elsősorban foszfor esetében jelentős, de a nitrogénformák hatása sem sokkal marad el ettől. A mezőgazdasági talajok szerkezete alapvetően befolyásolja, hogy a lehulló csapadék milyen arányban képes beszivárogni a talajokba. A jó szerkezetű, kellően porózus talajok esetén a felszíni lefolyás kismértékű marad, így az eróziós hatás nem jelentős. A talajok szerkezetét a talajművelési eljárásokkal lehet elsősorban befolyásolni, ezért az erózió által veszélyeztetett területeken a talajkímélő művelésmódok alkalmazása, illetve a talajművelés teljes elhagyása kiemelt jelentőségű. A helyszíni bemutató az eltérő szerkezetű talajok különböző erodálhatóságára hívja fel a figyelmet, megjelenítve a felszíni lefolyás és a beszivárgás arányaiban meglévő különbségeket.

A fenntarthatóság nem más, mint a természetes- és mesterséges infrastruktúra harmonikus együttműködése, jól felfogott érdekünk a talajaink, vizeink védelme, ésszerű használata, megőrzése és sokrétű funkcióinak fenntartása, mind társadalmi-gazdasági, mind környezetvédelmi szempontból kulcsfontosságú és állandó tudatos tevékenységet követel!

 

Olvassa el a cikksorozatunk másik két részét is, melyek a Vízkeresletfejlesztés illetve a Vízkínálatfejlesztés témáját ölelik fel.

 

Talajtani Intézet

Sztahura Erzsébet - NAK

Tasnádi Gabriella - NAK

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám